top of page

Kommunstyrelsen valt att inte ta ansvar för beslut om skolorna i Saltsjö-Duvnäs

Protokollet från kommunstyrelsens möte den 23 oktober där medborgarförslaget om skolorna i Saltsjö-Duvnäs behandlades har nu kommit. Medborgarförslaget handlar tekniskt om att återföra Saltängens skola och Duvnäs skola till att vara två separata skolenheter. I praktiken är förslaget en möjlighet för Nackas politiker att ta ansvar för beslutet om framtiden för skolorna i Saltsjö-Duvnäs, istället för att överlåta beslutsfattandet åt en tjänsteman.


Det pågår en laglighetsprövning av huruvida tjänstemannen (rektor) har befogenhet att fatta beslutet. Om laglighetsprövningen landar i att beslutet måste vara politiskt blir politikerna tvingade att ta ansvar för beslutet. Jag har påpekat för alla partiers företrädare att det vore snyggare att aktivt välja att ta ansvar för beslutet, innan man eventuellt blir tvingad till det av domstol.


De partier som valde att aktivt ta ansvar var Socialdemokraterna, Nackalistan, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Sverigedemokraterna har meddelat att de också stöder förslaget, men ingår inte i kommunstyrelsen. Det är frustrerande att det i den folkvalda församlingen kommunfullmäktige egentligen finns en majoritet för medborgarförslaget (S + NL + MP + V + SD) men att förslaget röstas ned av den s.k. falska majoriteten i kommunstyrelsen (M + C + KD + L). Detta innebär att medborgarförslaget fallit, och för oss som tycker att en eventuell nedläggning av en skola är ett beslut som ska fattas av politiker återstår att hoppas på den pågående laglighetsprövningen. Protokoll och övriga möteshandlingar finns nedan.



(Medborgarförslaget behandlas på sidan 47 och framåt i protokollet.)


Comentários


Andra inlägg

bottom of page