top of page

Saltängen och Duvnäs – bakgrund


I Saltsjö-Duvnäs finns två skolor, Duvnäs skola (byggd 1952) och Saltängens skola (byggd 1968), som båda är välfungerande och omtyckta. De båda skolorna har gemensam ledning/rektor, och denna ledning planerar nu att lägga ned den ena skolan, Saltängens skola. Eleverna där ska flyttas till den andra skolan, Duvnäs skola. Skälen till detta är främst att man vill spara pengar, genom att minska kostnaderna för lokalhyror.

Huruvida detta är rätt eller ej kan man ha olika åsikter om.Man kan också ha olika uppfattning om huruvida alla 350 elever på de båda skolorna får plats i Duvnäs skola på ett bra sätt, om det blir trångt på skolgården osv.


Vad som däremot är helt tydligt är att enligt Nacka kommuns regelverk ska ett beslut om en nedläggning av en skola fattas politiskt. Hur kommer det sig då att den planerade nedläggningen av Saltängens skola är ett beslut som kan fattas av en tjänsteman, rektorn?


Det visar sig att någon gång kring år 2013 har de båda skolorna av okänd anledning till Skolverket rapporterats som en och samma skola, en s.k. skolenhet. Därför, tycker rektorn och hans chef skoldirektören, att rektorn som tjänsteman kan fatta nedläggningsbeslutet, utan att något politiskt beslut behövs.


En förälder på skolan har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, som håller på att besluta om huruvida det är lagligt att göra så. Det är oklart när det kommer besked därifrån. Men oavsett om det är lagligt rätt att rektorn fattar nedläggningsbeslutet bör man fråga sig om det är moraliskt rätt. Ska inte våra folkvalda politiker involveras i ett beslut om att lägga ner en välfungerande skola som funnits sedan 1968?


Socialdemokraterna i Nacka har i kommunstyrelsen föreslagit att politkerna ska fatta beslutet istället. De har blivit nedröstade av majoriteten. Varför då? Ja, om man läser protokollsanteckningarna hänvisar man till teknikaliteter och påstår att det inte vore lagligt för politikerna att ompröva rektorns beslut. Men när man frågar politikerna mellan fyra ögon är det flera av dem som utan omsvep erkänner vad det egentligen handlar om: En skolnedläggning är alltid ett impoulärt beslut. Det är därför taktiskt bättre för politikerna att låta beslutet fattas av en tjänsteman. Därmed slipper man stå till svars för beslutet inför väljarna.


Detta förhållningssätt till politiska beslut tycker jag inte är okej. Våra politiker måste ta ansvar för de beslut som fattas i kommunen. Allt annat är fegt och ynkligt. Det är delvis därför som detta initiativ finns, AnsvarNacka. Och därför har jag till kommunen lämnat in ett medborgarförslag, för att försöka tvinga politikerna att ta ansvar. Oavsett vilket beslutet om Saltängens skola i slutänden blir, ska det tydligt vara politikernas beslut.

Comments


Andra inlägg

bottom of page